Pupeční kýla u miminka

U novorozenců a kojenců je poměrně časté (10 - 20 %), že se jim objeví pupeční kýla. Jedná se o kýlu, kdy se vyklene pobřišnice v oblasti pupíku.

Jde o vyklenutí pobřišnice v oblasti pupíku, do kterého se vsunuje část břišního obsahu (střevo, tuk). Obecně se říká, že si miminko kýlu vypláče, ale není tomu tak, kýla se tím pouze zvýrazní a rodič si tak drobnější kýly lépe všimne. Velikost kýly může být různě velká. Některá je poměrně malá, jedna může být velká jako lískový ořech a některá může být větších rozměrů.

Vyskytuje se přibližně u 20 % narozených miminek, častěji se objevuje u miminek, která jsou narozena předčasně.

Ve většině případů nebývá nebezpečná a miminko nijak nebolí. Mnoho drobnějších pupečních kýl se postupně zatáhne samo. Jestliže je kýla větší, nebo nechcete nechávat osudu, zda se kýla sama zatáhne nebo ne, tak dětská fyzioterapie má s upravením pupeční kýly výborné výsledky. Popravdě to je jedna z mých oblíbených diagnóz, jelikož pupeční kýla mizí téměř před očima.  Navíc pupeční kýla často značí neideální zapojení svalů trupu, tedy mnohdy vidíte s pupeční kýlou i třeba břišní diastázu nebo nekvalitní psychomotorický vývoj miminka.

Jak je možné, že může „mizet před očima“? Pupeční kýla se postupně zatahuje díky zaktivování („naposilování“) břišních svalů, které pomohou pupeční kýlu vrátit zpět.  Fyzioterapeut zainstruuje rodiče o tom, jak zacházet s miminkem (doporučuji i můj kurz „Pro zdravý vývoj miminka“), na základě komplexního vyšetření doporučí fyzioterapeut i cílené cvičení (aktivaci správného zapojení svalů). Jako podporu terapie může použít například i kineziologický tejp. Kineziologické tejpy jsou pružné pásky, kterými lze ovlivnit funkci svalů.

V případě, že je u miminka pupeční kýla doporučuji navštívit dětského fyzioterapeuta co nejdříve, klidně hned v šestinedělí a nečekat, jestli kýla sama zmizí nebo ne.

Bohužel o tom, že fyzioterapie může s úpravou pupeční kýly hodně pomoci, se obecně moc neví. Takže to vypadá tak, že se mnohdy i u větších pupečních kýl čeká, zda samy zmizí nebo ne. V případě, že nezmizí doporučuje se později (nejčastěji v předškolním věku) operace.  Dle mého názoru je mnohem rychlejší, jednodušší a neinvazivní vyřešit pupeční kýlu u malého miminka, než to následně řešit operací u předškoláka. Navíc včasným řešením podpoříte i celkovou kvalitu vývoje miminka.

Fyzioterapie u dítěte s pupeční kýlou. Níže ukázka zlepšení pupeční kýly.