Poloha na bříšku

Důležitost polohy na bříšku pro rozvoj miminka Rodiče často čelí otázkám ohledně vývoje dětí, jedna z nich je poloha na bříšku. Kdy začít pokládat miminko, jaké to má nebo nemá pro děťátko benefity? Mít informace o správném postupu je klíčové pro podporu motorického vývoje dítěte. V tomto článku se dozvíte důležité odpovědi. Odhalíme spolu výhody a poskytneme tipy pro bezpečné polohování na bříško. Přečtěte si článek, abyste získali hlubší pohled na polohu na bříšku v prvním roce života miminka.

Důležitost polohy na bříšku pro rozvoj miminka

Je vhodné pokládat miminko na bříško již od narození?

Na bříško miminko můžete pokládat již po narození. 

V porodnici ještě nemusíte, v klidu počkejte až se vrátíte domů (jestliže se budete cítit lépe v porodnici pod dohledem, můžete i tam).

Na bříško můžete dávat miminko ráno po probuzení, při přebalování a třeba večer před či po koupání. Z počátku stačí párkrát za den na chvilku, postupně bude miminko na bříšku trávit více času.

S jistou opatrností jej můžete pokládat i když má ještě pupíkový pahýl, případně můžete počkat do jeho odpadnutí. Jestliže pahýlek neodpadne ani do 10 dnů po porodu, začněte na bříško pokládat i s ním a nečekejte na odpadnutí. Některým dětem odpadne pahýlek třeba až po měsíci, a to je dlouhá doba. 

Děťátko polohu na bříšku potřebuje (pokud není nějaký nadřazenější problém, 

proč by v ní být nemělo, třeba nějaká operace či závažnější interní problém).

Zpočátku stačí prokládat tzv. savčí polohu (o ní se dozvíte níže) s polohou na rovné podložce. Taková podložka by měla být pevnější, ale ne úplně tvrdá jako třeba dlažba, ale malinko měkčí, jako třeba pěnové puzzle. Měla by být také protiskluzová, aby to miminku neklouzalo (jak vybrat podložku se dozvíte ve starším příspěvku o podložkách).

Pod malé miminko můžete dát látkovou plenku, aby mu bylo příjemněji, ale pod lokty bych nechala raději prostor bez plenky, aby mělo miminko šanci se lépe opřít. Jestliže uvidíte, že i s plenkou mu to jde, klidně to střídejte nebo na chvilku plenku nechte a poté ji odeberte, až se podložka více zahřeje. 

Není úplně optimální miminko pokládat na (hrací) deku, jelikož deka se shrnuje a klouže, což pro děťátko dělá obtížnější opřít se o ruce. Ale lepší takto než vůbec.

Je výhodné dávat miminko na bříško nahaté, aby jej nic neomezovalo a dokázalo vnímat celým svým tělem. Samozřejmě toto jde ve chvíli, kdy to teplotní situace dovolí.

S dcerou jsme to zvládali několikrát za den (někdy častěji, jindy méně často). Dcera je narozená v lednu, tedy častěji byla v oblečení, ale minimálně jednou denně na pár minutek jsme více zatopili a nechali ji na bříšku nahatou (před nebo po koupání, dle situace).

Co to je ta Savčí poloha?

Jde o polohu, kdy jste v polosedě/pololeže a vaše miminko leží bříškem na vašem hrudníku.

Tato poloha má mnoho výhod

  • podporuje body schéma (tedy povědomí a znalost svého vlastního těla, teď myslím těla miminka),
  • miminko se hřeje o váš hrudník, dochází tak k lepší termoregulaci,
  • dýcháním mu masírujete bříško a podporujete tak jeho peristaltiku (funkci střev),
  • v této poloze si může odříhnout,
  • vyplavují se žádoucí hormony na podporu kojení.

Pokud to situace dovolí, můžete jej takto dávat nahaté (kůže na kůži), to má nejvíce benefitů. Jestliže to není možné, tak můžete miminko obléct.

Tato poloha plně nenahradí polohu na bříšku, ale může jít o přípravu a zlepšení tolerance na ni. Takové zvyknutí si na pozici, pokud tomu miminko zatím “nepřišlo na chuť”.

(Jestliže na bříšku nevydrží vůbec, pak je vhodné zvážit návštěvu odborníka).

U některých žen se může stát, že tato poloha v podstatě není možná (z proporčních důvodů - velikost poprsí), v tomto případě může tuto pozici zkusit partner nebo třeba babička, pokud s tím budete v pohodě. Případně pokládejte miminko na bříško na podložku častěji na kratší časy.❤️

Proč by měli rodiče věnovat pozornost poloze na bříšku? 

Miminko získává další podněty a zkušenosti, což přispívá k lepšímu vnímání vlastního těla. Tato poloha nabízí odlišné stimulace než polohy na zádech či bocích.

Položení na bříško podporuje lepší funkci střev, což může pozitivně ovlivnit peristaltiku.

Děťátko, které leží na bříšku, má možnost sledovat svět z jiného úhlu pohledu, což přispívá k rozvoji prostorové orientace.

Tato poloha umožňuje jiný typ práce mimických svalů a mluvidel, což má vliv na budoucí řečový vývoj dítěte.

Položení na bříško poskytuje stabilnější pozici než poloha na zádech, což může přispět k lepší stabilitě dítěte.

Položení na bříško poskytuje základy pro budoucí motorický vývoj. Je to zkušenost, která připravuje tělo děťátka na další milníky v jeho vývoji. Stejně jako při stavbě domu i při vývoji je potřeba nejprve vybudovat kvalitní základy. Jestliže miminko nebude pokládáno na bříško, tak mu tento proces budování základů bude chybět. Pokud nebude tělo připraveno, nemůžeme čekat, že se ve 3 měsících bude miminko kvalitně na bříšku opírat o ruce, že bude v 6 měsících ve druhém vzpřímení, poté, že mu půjde lezení po čtyřech,… ta zkušenost mu tam bude chybět. (Ale nebojte, vše se dá případně nějak řešit a byť částečně, tak třeba i dohnat…). ❤️

Co se děje, když dáváte miminko na bříško v prvním měsíci? 

Miminko se na bříšku pohybuje aktivně. Děťátko kope, tedy podsouvá a natahuje nožky, to pomáhá při postupném snižování pánevní oblasti. Děťátko také dokáže přetočit hlavičku na druhou stranu a nadzvednout ji, což podporuje různé motorické dovednosti. Můžete jej do otočení stimulovat třeba odebráním zorého pole.

Poznámka: Je důležité dávat miminko nejen na bříško, ale také na boky a záda. Spinkání na bříšku nedoporučuji z důvodu vyššího rizika Sudden Infant Death Syndrome (SIDS nebo-li syndromu náhlého úmrtí novorozence).