Zacházení s miminkem (handling, manipulace)

Těšíte se na miminko nebo už malé děťátko doma máte, nejspíše jste se již setkali se slovy handling, manipulace nebo zacházení s miminkem. Co se pod těmito slovy ukrývá? Co si pod tím můžete představit?

Nejčastěji je zacházení s miminkem nazýváno jako handling nebo manipulace, ale ani jedno z označení nemám příliš ráda. Slovo manipulace zní poněkud násilně a pod výrazem handling si málokdo něco představí. Sama nejraději používám označení zacházení s miminkem.

Jde o celodenní péči o miminko, tedy o to, jak miminko nosíte, chováte v náruči, zvedáte, pokládáte, přebalujete, polohujete atd. Při těchto úkonech, tedy při veškerém zacházení s miminkem je potřeba respektovat přirozený psychomotorický vývoj.

Zamyslete se nad tím, kolikrát za den miminko přebalujete, zvedáte, pokládáte, jak často ho nosíte v náručí a v jaké poloze ho nosíte. Pokud všechny tyto úkony nebudou dělané ideálně, můžete tím negativně ovlivňovat, brzdit nebo omezovat zdravý psychomotorický vývoj miminka. Proto je velmi podstatné, jakým způsobem s miminkem zacházíte.

Takové zacházení není jen o praktických činnostech, jak přesně technicky miminko držet či zvedat. Důležitý je v tomto ohledu i váš dotek. Dotek je především u malých miminek jedním z hlavních způsobů vaší společné komunikace. Proto se snažte o doteky, které jsou klidné, jisté, plynulé a dávají dítěti pocit jistoty. Představte si sami sebe v roli miminka a zacházejte s ním tak, jak byste si přáli, aby někdo zacházel s vámi. <3

Více o zacházení s miminkem najdete v mém online kurzu „Pro zdravý vývoj miminka“.