Polštářek pro miminka

První polštářek Od kdy dát děťátku polštářek? A jaký typ vybrat? V dnešní době můžete najít mnoho polštářků, které jsou výrobci a prodejci doporučované, a to již od narození. Existují i polštářky nazývané jako polštářky proti slehnutí hlavičky či pro lepší kvalitnější spánek miminka.  

Polštářek

Od kdy dát děťátku první polštářek? A jaký typ vybrat? V dnešní době můžete najít mnoho polštářků, které jsou výrobci a prodejci doporučované, a to již od narození. Existují i polštářky nazývané jako polštářky proti deformaci hlavičky či pro lepší kvalitnější spánek miminka.

Jako dětská fyzioterapeutka doporučuji vydržet bez polštářku co nejdéle. Bez polštářku myslím obecně bez polštářků pod hlavu. 1. klasického polštářku 2. polštářků doporučovaných pro kvalitnější spánek miminek 3. polštářku, který je uprostřed vykrojen proti slehnutí hlavičky

Miminko je v děloze ve skrčené poloze, po narození je postupně potřeba, aby se „rozbalovalo“ a jeho páteř se napřimovala. V případě, že budete dávat miminku polštářek, jeho hlavička půjde do předsunu či předklonu a vývoj páteře bude kopírovat právě i tento polštářkový „hup“ nahoru. Ani z hlediska bezpečnosti není vhodné dávat polštářek, malé miminko se do něj může zabořit a tím se mu mohou zneprůchodnit či omezit dýchací cesty.

"Vykrojený" polštářek

Jak je to s "vykrojeným" polštářkem proti slehnutí/deformaci hlavičky? Ani ten preventivně nedoporučuji, jelikož bude zamezovat otáčení hlavičky, což je pro vývoj velmi důležité. Polštářek, který bude mít hlubší výkroj tak může být pro miminko i nebezpečný v tom, že v případě ublinknutí může zamezit hlavičce rotaci na stranu a zhoršit vyčištění pusinky (dutiny ústní).

Ušetřete peníze a vykrojený polštářek preventivně do výbavy nepořizujte. Jestliže chodíte s miminkem k dětskému fyzioterapeutovi a ten doporučí tento polštářek, většinou určí i čas a podmínky, kdy a kde na něm miminko má/může být, případně jaký přesně pořídit.

Jak podpořit souměrný vývoj miminka?

Pro symetrický vývoj miminka i jeho hlavičky doporučuji (mimo jiné) děťátko polohovat:  na bříško (když je miminko bdělé), na boky (když je bdělé nebo spinká pod dohledem) a na záda i když je bdělé i když spinká (na spánek mu můžete polohovat hlavičku na jednu či na druhou stranu). Polštářek na polohování miminka na záda a boky, který udělá jeho pozici stabilnější najdete u mě na eshopu (není však vhodný pro polohování na bříško!). Jaké jsou další možnosti podpory rovnoměrného vývoje? Zacházet s miminkem v souladu s přirozeným vývojem, vyhnout se různým „pomůckám“, přemýšlet nad tím v jakých pozicích tráví miminko čas a případnou asymetrii řešit co nejdříve s odborníkem.

Klasický polštářek

Obecně je doporučováno, z důvodu správného vývoje páteře, a u miminek i z bezpečnostních důvodů, pořídit polštářek ve třech letech. Některá děťátka, přibližně okolo dvou let začnou požadovat polštářek samy od sebe, jelikož ho vidí u rodičů či sourozenců. V tom případě doporučuji poohlédnout se po plošším polštářku, aby hlavička děťátka nebyla moc nadzvednuta. Vývoj páteře tak nebude nijak narušen a děťátko bude spokojené. Stačí do vyhledávače zadat „plochý". "tenký" či "placatý" polštářek a můžete vybírat. I po třetím roce opět doporučuji z hlediska vývoje pořídit plochý polštářek, nebo polštářek, který je méně naplněný.

Jsou i děti, které polštářek nechtějí ani ve třech letech, toto vůbec to nevadí, není potřeba jej dávat.

Jak to měla s polštářkem naše holčička? Od mala spinkala s námi v posteli. Já sama polštář na spaní na zádech nepoužívám, mám jen malý v ruce, ten použiji, když usínám na boku. Dcera, když ji bylo asi dva a půl roku, si od babičky přinesla jeden malý méně naplněný polštářek, který chce mít při usínání na blízku, ale neleží na něm v noci. Občas jej používáme při čtení pohádek či prohlížení knížek.