Má praxe (v dětské fyzioterapii)

Už před nastoupením na vysokou školu jsem měla sen, že bych ráda pracovala s dětmi. Při studiu jsem se snažila vyhledávat praxe se zaměřením právě na dětskou fyzioterapii.

Po skončení vysoké školy v oboru fyzioterapie, potřebujete určité roky praxe, aby vás přijali na „větší/specializovanější kurzy“, to se týká i dvou největších nejdelších a nejpřínosnějších kurzů se zaměřením na děti (Bobath koncept, Vojtova reflexní lokomoce). Obě tyto metody jsou ve světě velmi uznávané. Do potřebného splnění praxe jsem absolvovala několik jiných kurzů, například jsem prošla kurzem skolióz, akrální koaktivační terapií (vychází z vývoje děťátka), DNS pro sportovce, metodou Ludmily Mojžíšové, kineziotapingem a dalšími. Po přihlášení na specializované kurzy dětské fyzioterapie, jsem měla veliké štěstí u Bobath konceptu, který jsem absolvovala jako první, protože se někdo odhlásil z důvodu těhotenství, díky tomu jsem nastoupila jako náhradnice. Kurz se konal v Ostravě a dohromady trval dva měsíce, byl rozdělen na tři části. První část trvala měsíc vcelku (kromě víkendů), další dvě části byly rozděleny do bloků po čtrnácti dnech. S Vojtovou metodou to bylo podobně, na kurz jsem se opět dostala jako náhradnice. Kurz byl rozvržen do roku a půl s tím, že jsme např. čtrnáct dní měli praktickou část v Motole a další půl rok jsme aktivně metodu praktikovali v ordinaci a poté byla opět další společná část. Byl to kurz plný informací, ač byl velmi náročný, popravdě jsem ani nechtěla, aby skončil.  A můj osobní největší kurz, začal v lednu 2020, kdy se nám narodila holčička. V červenci 2023 jsem prošla kurzem pro zdravotníky, který se týkal problematiky KISS syndromu (na blogu najdete článek a seznam proškolených zdravotníků). V současné chvíli se připravuji na další velký osobní kurz, na příchod dalšího miminka. :)

Od roku 2011 jsem při studiu brigádně pracovala na ambulanci v Plzni, kam jsem po absolvování školy nastoupila na hlavní pracovní poměr. Pracoval tam úžasný tým lidí v úzké spolupráci se skvělými rehabilitačními lékaři. Z počátku jsem měla klientelu různorodou od dětí (cca od 4let), přes sportovce až po seniory (jen ne miminka, u nich je potřeba projít specializovanými kurzy). Chtěla jsem si splnit svůj sen, pracovat s dětmi. V práci se domluvila tak, že jsem postupně měla v péči víc a víc dětí, po absolvování Bobath kurzu už to byly především miminka, děti a někdy i jejich rodiče.  V roce 2018 jsme se s manželem přestěhovali do Pardubic, i tam jsem pracovala na dětské ambulanci. Ten samý rok jsem úspěšně dokončila i kurz Vojtovy reflexní lokomoce. V následujícím roce jsem absolvovala kurz Prechtlovy metody, jedná se o neurovývojové vyšetření miminka, které je neinvazivní a dá se použít i u předčasně narozených miminek v prvních týdnech po porodu, hodnotí se globální pohyby miminka.

Kurzy, kterými jsem měla možnost projít a úspěšně je dokončit:

  • NDT Bobath koncept v pediatrické praxi (2015-2016)
  • Vojtova reflexní lokomoce (2017-2018)
  • Kurz Ludmily Mojžíšové - rehabilitační léčba ženské sterility (2015)
  • Prechtl – diagnostická metoda pro nejmenší miminka i pro předčasně narozená (2019)
  • Diagnostika a kinezioterapie u idiopatické skoliózy u dětí i dospělých (Dobřichovice) (2013)
  • ACT I, II, III – cvičení na základě motorického vývoje dítěte (2014)
  • DNS pro sportovce (1: část) (2018)
  • Reflexní terapie plosky nohy dle Hany Marquart
  • Senzorická integrace (1. část)
  • Kineziotaping, baňkování
  • A další semináře, školení a kongresy.