Jídelní židlička

Jak vybrat (nejen) jídelní židličku? Na trhu je mnoho možností a variant, osobně jsem zastánce praktičnosti a minimalismu (nerada pořizuji zbytečně více věcí). Židlička by měla být stabilní a variabilní, aby se děťátku mohla co nejvíce přizpůsobit, toto splňují tzv. rostoucí židličky.

Nejen jídelní židlička 

Nejdříve upřesním, od kdy může být miminko posazováno do jídelní židličky. Vím, že mnoho rodičů se na tento okamžik těší a některým se uleví, především pokud chtějí začít s příkrmy tzv. BLW* metodou, kdy je jedno z kritérií samostatný sed miminka (dá se nahradit například držením miminka v náručí). Posadit dítě do židličky můžete s čistým svědomím ve chvíli, kdy se samostatně posadí a v sedu chvilku vydrží. Do samostatného sedu se přirozeně dostane přes šikmý sed, pozici na čtyřech nebo ze stoje. Na omezenou dobu, tedy na dobu nezbytně nutnou pro jídlo, můžete děťátko posadit do stabilní jídelní židličky i v případě, že hezky leze po čtyřech (neplazí se, ale leze!) a stoupá si. Díky lezení po čtyřech chvilkové posazení na čas jídla většinou ničemu nevadí. Když vaše miminko nesedí a nejste si jisti, zda jej můžete posadit, můžete kontaktovat dětského fyzioterapeuta a poradit se s ním. Zeptejte se ho na všechny vaše otázky a svěřte se mu se svými pochybnostmi. Po vyšetření děťátka vám odpoví, jestli už ho můžete posadit na čas jídla, nebo vám poradí, co pro jeho kvalitní vývoj můžete udělat.  

(Za samostatný sed nepovažujeme situaci, kdy se dítě přitáhne za ruce nebo třeba za madlo kočárku do sedu, tedy pokud již samo nesedí.) 

Na trhu je velké množství židliček pro děti, neznám ani všechny značky (natož všechny typy), osobně preferuji funkčnost, udržitelnost a časovou využitelnost. Ráda doporučuji židle, které dítěti vydrží delší dobu, jedná se o tzv. rostoucí židle, které jsou stabilní, variabilní a jednoduše omyvatelné. Nás doma nadchla židlička Cybex Lemo. Její předností je, že se dá uzpůsobit výška sedu i hloubka sedu, a také výška opěrky pro nohy. Bude růst s dítětem a vy nebudete muset dokupovat další a další židle. Kvalitní rostoucí židle vydrží dítěti až do školy, některým dětem i celý první stupeň. Cybex židličku mohou bez problému použít i dospělí, ti se jen opřou nohama o zem a ne o opěrku o nohy;-) (ale to už i starší děti). Také je potřeba zdůraznit, že je důležitá stabilita židličky, aby vydržela stát a nepřevrátila se ani v případě, že se děťátko nakloní do strany. Výhodou rostoucí židle je, že se dá dobře zajistit stabilní sed, oproti většině jiných židliček nabízí totiž i již zmíněnou opěrku pro chodidla. Opěrka se sice může zdát jako maličkost, ovšem má-li dítě nohy volné, pak se často vrtí, kope, houpe a vymýšlí další a další pohyby, které ho u jídla či například tvůrčí činnosti předčasně unaví. Současně mohou tyto pohyby odklánět pozornost dítěte. Díky opěrce ho učíme sedět v klidu a soustředit se.

Jak by měl vypadat správný sed na židličce?

V případě, že dítě samostatně nesedí (leze po čtyřech a stoupá si) či sedí zatím krátce,  můžete jej posadit tak, že má nohy na sedátku - v rovině, tedy nesměřují směrem k zemi, ale jsou uloženy před tělem. 

Správný stabilní sed na židličce vypadá tak, že má děťátko nožky směrem dolů. Podstatné je, aby měly možnost se opřít (o opěrku pro nohy). Židličky, u kterých si dítě nemůže opřít nohy, můžete použít na občasné návštěvě u babičky, v restauraci či třeba na dovolené v hotelu. Na každodenní používání ji nedoporučuji - viz výše.

Jak nastavit židličku, aby sed byl co nejvhodnější?

Sed dítěte by měl ideálně splňovat pravidlo 90° x 90° x 90°, to znamená, že by měl být přibližně pravý úhel mezi kotníkem a bércem (chodidlo opřené o opěrku), bércem a stehnem (kolena pokrčené v úrovni stehna, neměla by být výrazně výše ani níže), a také kyčlí a trupem (poznáte tak, že má děťátko v sedě napřímená záda).

Hloubka sedu?

Výše jsem psala o hloubce sedu, ta by měla být nastaveno tak, že se děťátko opírá o nožky (chodidla) a mezi sedící částí a podkolení jamkou jsou přibližně 2-3 cm prostoru. 

Jaká má být zádová opěrka?

Když miminko sedí a jí či tvoří, je pro něj vhodnější, aby aktivně udrželo pozici a neopíralo se zády. Výhodou může být tzv. bederní opěrka, které podpoří děťátko v aktivním sedu (opěrka, která poskytne oporu v dolní části zad).

Jak nastavit výšku sezení vůči jídelnímu stolu/pultíku?

Děťátko by nemělo být v židličce zapadlé. Mělo by dobře dosáhnout na pultík/stůl, ten by měl být přibližně ve výšce pasu. Správné nastavení poznáte tak, že si děťátko zvládne opřít lokty, tím mu umožníte dobrý přístup k jídlu/tvorbě. U pultíku je praktické, aby byl odnímatelný, tím bude jednodušší jeho mytí, také budete mít možnost židličku přisunout ke stolu i bez pultíku.

O našem výběru rostoucí židličky Cybex LEMO

Židličku Cybex Lemo jsme viděli u naší kamarádky a tam nás uchvátila na první dobrou. Praktičností, variabilitou, vzhledem i její jednoduchou údržbou údržbou. Je možné ji zakoupit v setu, kde je součástí i lehátko pro miminko, které lze napolohovat téměř do lehu (použití lehátek doporučuji pouze na dobu nezbytně nutnou - př. po čas příkrmu), také s pultíkem a baby setem pro děti od prvního sedu nebo pouze samotnou židličku, kterou využijete pro větší děti (cca od 2,5-3let), usadit na ni můžete bez problému i dospělého (do 95kg). Jednoduše jednou rukou, bez jakéhokoli nářadí zvládnete nastavít výšku sedu i výšku nožní opěrky, dokonce u této židličky lze nastavit i hloubka sedu, tedy to, jak je sedící část daleko od zádové opěrky. Starší a větší děti, které už nepotřebují nožní opěrku (cca od 5let), mohou židli užívat bez ní a opřít se o podlahu. Jako plus, které jsem si před pořízením židličky neuvědomila je již zmíněná bederní zádová opěrka, která podpoří aktivní sed. 

Jak na údržbu židličky? Stačí omýt vlhkým hadříkem, pultík a baby set lze dokonce mýt v myčce.
Vlastnosti:

  • od narození (s lehátkem Bouncer) až do 99 let (cca do 95 kg)
  • čistý design a snadná obsluha
  • bezpečnostní prvky
  • nastavitelná výška a hloubka sezení a výška opěrky nohou

Materiál: hliníkový rám s plastovým sezením a opěrkou nohou.

*Baby led weaning – doslovný český překlad „odstavování dítětem“ u nás známé spíše jako „jídlo do tlapky“.